Jak wynająć lokal użytkowy pod gastronomię?

Jak wynająć lokal użytkowy pod gastronomię?
śrem restauracja
obrotnica do wózka widłowego
imprezy rodzinne warszawa

Dobry biznesplan i zaplanowane cele to nie wszystko. Podstawą jest oczywiście lokal. W zależności od chęci i preferencji, czy grupy docelowej – lokalizacja jest określana na bardzo wczesnych etapach.

W końcu trzeba wiedzieć ile osób ma pomieścić, czy będzie przykładowo dostosowany dla osób niepełnosprawnych, dzieci w wózkach, osób starszych itd. Jest to jednak dużo dłuższa praca – bardzo trudna i wymagająca wiedzy i doświadczenia. Najważniejsze jest, aby nie dać się zwieźć bajkom sprzedawców i wynajmujących.

Najlepiej jest, gdy skonfrontujemy ze sobą kilka lokali użytkowych, a przy tym zaciągniemy opinii tych, którzy w istocie się już na tym znają. Poniżej przedstawione zostały podstawowe kwestie o których należy pamiętać zanim podejmie się decyzję o wynajmu czegokolwiek:

  • Plan to podstawa wynajęcia odpowiedniego lokalu. Tak jak zostało wyżej wspomniane – wszystko zależy od tego, jakie cele chcemy osiągnąć.

    Inaczej szuka się lokalu pod prestiżową restauracje, inne wymagania mają bary mleczne, czy knajpy typu fast-food. W biznesplanie określone są szczegółowo oczekiwane przychody, koszty oraz możliwości finansowe na efektywną aranżację i wykończenie wnętrza. To z pewnością należy wiedzieć i uwzględnić w momencie, gdy zdecydujemy się na lokal o określonej wysokości czynszu;

  • Szukając odpowiedniego lokalu, warto skonsultować się z księgowym.

    Oferowane usługi w obszarze gastronomicznym z reguły są opodatkowane na wartość 23%. Nie musimy jednak być ,,Alfą i Omegą’’ i konsultacje z zawodowcami w swojej dziedzinie nie są powodem do wstydu. Bycie przedsiębiorczym oznacza nie tylko poniesienie ryzyka, ale także unikanie go;

  • Gastronomia to bardzo ciężki biznes również pod względem wymogów formalno-prawnych.

    Należy się z nimi zapoznać przed wynajęciem lokalu, ponieważ to właśnie w tej kwestii jest najwięcej zapisów. Przykładowo – jajka w lokalu gastronomicznym muszą mieć osobne pomieszczenie. O ile może wydawać się to śmieszne, to w momencie wizyty sanepidu już tak nie będzie.

.